Al sinds geruime tijd woedt er een strijd tussen voorstanders van actief beleggen versus passief beleggen. Ook onze klanten worden overspoeld met informatie en meningen uit beide kampen. Maar wat zijn de verschillen nu echt? In welke situatie kun je het beste voor het één of het ander kiezen? Zonder een kant te kiezen willen wij graag de verschillen voor je op een rij zetten. Misschien ligt de waarheid wel in het midden…
Wat is actief beleggen?
Van actief beleggen wordt gesproken als een fondsbeheerder op een actieve manier invulling geeft aan een beleggingsportefeuille of een beleggingsfonds. De fondsbeheerder probeert de markten te verslaan door gebruik te maken van korte termijn prijsschommelingen. Dit vereist gedegen kennis en analyse van de markt. Er wordt vaker aan- en verkocht, met als doel om een zo hoog mogelijke winst te behalen.
Als tegenhanger van het doel om een zo hoog mogelijke winst te behalen, kan een actieve belegging ook als doel hebben om juist risico’s te verminderen, met behoud van een zeker rendement. Hierbij worden aandelen en obligaties vaak gecombineerd met diverse beleggingsinstrumenten, zoals opties. Je winst is vaak minder hoog, maar je risico is dan ook lager.
Wat is passief beleggen?
Passief beleggen is de directe tegenhanger van actief beleggen. Bij een passieve belegging wordt een Exchange Traded Funds (ETF) of Indextracker aangekocht. Een ETF of Indextracker doet niets meer of minder dan het volgen van een bepaalde index, bijvoorbeeld de Dow Jones of de AEX. Als deze index stijgt of daalt, volgt de portefeuille van de passieve belegger dit op dezelfde wijze. Omdat er bij passief beleggen veel minder aan- en verkoopmomenten zijn, kan gesteld worden dat een passieve belegger vaak meer voor de langere termijn belegt, zonder zich te laten leiden door sterk stijgende of dalende beurzen. Een buy-and-hold strategie past vaak goed bij een passieve belegging.
De belangrijkste verschillen
- De kosten: doordat men bij een passief beleggingsfonds geen research hoeft te doen en geen analyses hoeft te maken, liggen de fondskosten vaak lager dan bij een actief beleggingsfonds.
- Transparantie: doordat men een openbaar te checken index volgt, is een passief beleggingsfonds uiterst transparant. Klanten kunnen precies volgen wat de samenstelling is.
- Gemak: het samenstellen van een passieve portefeuille is relatief gemakkelijk, omdat de invulling van tevoren bepaald is.
- Samenstelling: bij een actief belegde portefeuille kun je meer persoonlijke voorkeuren verwerken in de samenstelling; bij passieve fondsen zijn er minder keuzes mogelijk.
- Spreiding: met passieve fondsen is gemakkelijk een grote spreiding en dus een lager risico te bereiken. Bij actieve fondsen is meer analyse en research nodig.
- Rendement: passieve fondsen volgen veelal de markt, waardoor de rendementen eigenlijk nooit hoger zijn dan die in de markt. Actieve fondsen stellen zich als doel om juist de markt te verslaan en streven een hoger rendement na.
Start met een financiële planning
Of je nu kiest voor actief beleggen, of meer voorstander bent van passief beleggen, het begint allemaal met het bepalen van welk risico je kunt of moet nemen om je doelen te bereiken. Vandaar dat het verstandig is om, voordat je besluit of je actief of passief gaat beleggen, eerst je financiële planning in kaart laat brengen. Want alleen door je financiële situatie integraal in beeld te brengen, kun je exact bepalen welk risico gewenst is.
Uit ervaring weten wij dat regelmatig minder risico genomen hoeft te worden, zonder dat het realiseren van doelen in gevaar komt. Onze relaties ervaren dat vaak als een geruststellende gedachte. Andersom komt het ook voor dat doelen bijgesteld dienen te worden, omdat de te nemen risico’s niet opwegen tegen de noodzaak om de doelen of wensen te bereiken.
Wat past bij jou?
Wil jij ook weten wat het beste bij jou past? Als wij jou vanuit een integraal plan adviseren, neem je beslissingen op basis van inzicht, in plaats van alleen op je gevoel. Dat geeft een goed gevoel. Planners van Waarde helpt je graag verder.